Dla amatorów i zawodowców w obróbce szkła – co warto wiedzieć o stołach szklarskich?

0
383

Szkło to wyjątkowy materiał, jeśli spojrzymy na niego pod kątem możliwości jego obróbki estetycznej. Najczęściej, szkło kojarzy nam się z takimi dziedzinami sztuki jak witraże kościelne, spotykane w starych kościołach. Wbrew jednak pozorom, sztuka tworzenia witraży nie zanikła (choć popyt na ten typ usług jest obecnie mniejszy niż kiedyś), podobnie jak i sama obróbka szkła nie odeszła w zapomnienie. Do dziś spotkać możemy osoby zajmujące się obróbką szkła w ramach zarówno – pracy zawodowej, jak i indywidualnego hobby. Zapraszamy do lektury, w trakcie której podpowiemy – co jest najważniejszym elementem pracy stosowanym w czasie obróbki szkła, oraz na co warto zwrócić uwagę, przystępując do jego zakupu.

Stół do cięcia szkła – podstawowe parametry

Każdy, kto miał okazję zetknąć się z tematem cięcia szkła, zdaje sobie sprawę, jak trudne potrafi być to zadanie. Wymaga ono nie tylko zastosowania odpowiedniego rodzaju narzędzi, ale także dużej precyzji i dokładności w wykonywaniu pracy manualnej oraz – co równie ważne – cierpliwości. Samo wykonanie cięcia nie jest bowiem samo w sobie problemem (choć również trzeba się do niego odpowiednio przyłożyć); o wiele ważniejsze jest natomiast samo przygotowanie materiału do wykonanego cięcia.

Dlatego, przystępując do cięcia szkła, warto dysponować odpowiednim typem stołu, który ułatwi nam wykonanie tego zadanie. Warto na początek podkreślić, że stoły do cięcia szkła potrafią być duże – często mają naprawdę duży rozmiar, wynoszący nawet kilkanaście metrów kwadratowych. W przypadku wielu stołów dłuższa krawędź może być długości wynoszącej 6 metrów lub nawet więcej.

Dzięki temu, na stole znajdzie się miejsce nie tylko dla różnych rozmiarów warstw szkła, ale także dla wszystkich dodatkowo używanych przez nas przedmiotów. Często, stoły takie pracują w sposób zintegrowany z komputerami personalnymi, co pozwala na zarządzanie wybranymi mechanizmami w sposób automatyczny.

Dobrze wyposażony stół szklarski – czyli jaki?

Stół szklarski może być wyposażony w całe mnóstwo dodatkowych udogodnień i mechanizmów. Wśród tych najczęściej stosowanych znajdują się między innymi paski transportowe. Są one niezwykle pomocne w czasie załadunku i rozładunku szkła z powierzchni stołu.

W podnoszeniu szkła pomocny okazuje się tak zwany bufor wertykalny. Szczególnie dobrze nadaje się, gdy potrzebujemy podnieść odcięty fragment arkusza szklanego, by zwolnić miejsce na stole.

Większość dostępnych stołów szklarskich (takich jak te, znajdujące się w ofercie expoglass.pl) przeznaczona jest do cięcia szkła standardowych grubości – wynoszącej od 3 do nawet 19 (lub więcej) milimetrów.

Warto także zwrócić uwagę na zakres pracy danego stołu i oferowaną przez niego prędkość cięcia. Standardową i najczęściej spotykaną jest prędkość wynosząca około 200 m na minutę. Spotkamy jednak również stoły pracujące w mniejszym, jak i większym zakresie pracy.

Istotna jest także dokładność, z jaką mechanizm danego stołu pozwala na pozycjonowanie części tnącej. Zazwyczaj, ma ono postać niezwykle ostrej głowicy. Jeśli zależy nam na precyzyjnym cięciu, warto wówczas sięgnąć po stół, którego głowica pracuje z dokładnością do 0,15 na 200 cm.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSezon na grilla
Następny artykułTurystyka w czasach pandemii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here