Kawa

Jesteś doświadczonym kawoszem, a może dopiero odkrywasz świat kaw? Podczas zakupów z pewnością niejednokrotnie staniesz przed dylematem dotyczącym wyboru odpowiedniego produktu. Na sklepowych półkach można bowiem obecnie znaleźć naprawdę bogaty asortyment kaw ziarnistych, mielonych i rozpuszczalnych. Sprawdź, co warto wiedzieć o różnicach występujących między popularnymi rodzajami kawy.

Kawa ziarnista

Prawdziwi kawosze z pewnością powinni mieć w domu kawę w ziarnach. W ten sposób mogą dostosować grubość mielenia do własnych preferencji i wymagań posiadanych urządzeń. Pozwala to na cieszenie się napojami o różnych walorach smakowych i estetycznych. Ponadto kawy ziarniste dłużej zachowują świeżość, co z kolei przekłada się na wyjątkowy smak i aromat napoju.

Warto wiedzieć, że najlepszym smakiem kawy można cieszyć się w przypadku ziaren wypalonych zaledwie kilka dni przed przyrządzeniem napoju. Na zachowanie oryginalnych właściwości można liczyć jeszcze przez kilka tygodni. Należy jednak pamiętać o tym, że po zmieleniu uzyskany proszek zaczyna wietrzeć już w ciągu kilkunastu minut. Do wad kawy ziarnistej można zaliczyć natomiast konieczność zakupu młynka, a także dodatkowy czas potrzebny na zmielenie ziaren przed zaparzeniem napoju i nieco wyższą cenę.

Kawa mielona

Jednym z najważniejszych powodów popularności kawy mielonej jest łatwość i szybkość przyrządzania napojów na jej bazie. Taki produkt jest od razu gotowy do zaparzenia, co pozwala zaoszczędzić nieco czasu w porównaniu z wymagającymi samodzielnego mielenia kawami ziarnistymi. Wbrew pozorom te kilka minut różnicy może być naprawdę istotne o poranku. Na dodatek mielone kawy są przeważnie tańsze i nie wymagają zakupu młynka.

Ten typ kawy jest również idealną propozycją dla osób, które nie mają wiedzy dotyczącej mielenia ziaren czy też dopasowania grubości mielenia do urządzeń. Ponadto kawy mielone z oferty marki MK Cafe to świetny pomysł na uniwersalny prezent. Za wadę takich produktów można natomiast uznać dość szybką utratę świeżości, zwłaszcza w przypadku nieprawidłowego przechowywania przez producenta, właściciela sklepu czy też konsumenta.

Kawa rozpuszczalna

Sporym zainteresowaniem wśród fanów aromatycznego napoju cieszą się także kawy rozpuszczalne. Taki produkt można przygotować w dosłownie kilka chwil i to bez konieczności korzystania z profesjonalnych urządzeń. Co więcej, po spożyciu napoju na dnie szklanki nie pozostają fusy. Na dodatek kawa rozpuszczalna jest nieco łagodniejsza dla zdrowia, co ma związek m.in. z mniejszą zawartością kofeiny.

Nie bez znaczenia jest również niższa cena, która niestety często oznacza niższą jakość. Kawa rozpuszczalna przeważnie produkowana jest z nieco gorszych ziaren, co z kolei może przekładać się na jej walory smakowe. Ponadto proces produkcji polega na pozyskiwaniu jedynie ekstraktu ze świeżo zmielonych ziaren. Niektóre produkty są też wzbogacane chemicznymi substancjami, których zadaniem jest uzyskanie określonego smaku i aromatu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here