Home » Kulinaria » Jak dobrać piwo do posiłku?
Paź
20

Jak dobrać piwo do posiłku?

Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem. Marco Ghia – szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie zdradził nam swój piwny foodpairingowy elementarz.

Piwo w kuchni
Uniwersalne, posiadające nieskończoną ilość smaków i aromatów, piwo łączy się wspaniale z produktami takimi jak karczochy, ocet czy czekolada. Warto więc zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni i porzucić w kąt obawy dotyczące podawania go nawet z najbardziej wyszukanymi potrawami.

Przystawki
• Belgijskie piwo Lambic – jego gorzki smak jest wyczuwalny szczególnie na samym początku kosztowania potrawy, dlatego śmiało możemy podawać je w towarzystwie prawie każdej przystawki
• Lager – doskonale komponuje się z popularnymi składnikami starterów takimi jak sałaty, Prosciutto Crudo, jajka, majonez czy krewetki
• Irish Stout – fantastycznie sprawdza się w połączeniu z owocami morza – takimi jak ostrygi, homar czy langusta
• Czeskie piwo Pils – idealnie smakuje z małżami
• Koźlak – spróbuj połączyć to piwo z wędzoną rybą

PIERWSZE DANIA
• Alt lub Lager Wiedeński – podkreślą smak dań z sosem pomidorowym
• Irlandzkie Red Ale – podawaj z zupami warzywnymi
• Piwa jasne i aromatyczne o mocnym smaku – idealnie współgrają z Risotto
• Strong Lager – idealny do dań, które zawierają składniki o specyficznym, mocnym smaku, takie jak kapusta włoska lub kiełbasa
• Francuski Bière de garde – dopełni smak makaronów z mięsem
• Mocne jasne piwo – do sosów typu „amatriciana” (mięso, pomidor i ser pecorino)

DRUGIE DANIA RYBNE: PIECZONE, DUSZONE LUB W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
• Bawarski Pils – pasuje do lekkich dań rybnych
• Lager – do ryby pieczonej i grillowanej
• Piwa bursztynowe o mocnym słodowym aromacie – podawaj do ryb duszonych
• Piwa mocne – dobrze komponują się z potrawami słodko-kwaśnymi i nie boją się połączenia z rybami w każdej postaci

DRUGIE DANIA MIĘSNE
• Lager i Pilsner – pasuje do kurczaka i indyka bez dużych ilości sosu
• Pale Ale – współgra z królikiem
• Piwo belgijskie (mocniejsze) lub Scotch – do mięsa czerwonego
• Piwa angielskie z mocno wyczuwalnym aromatem chmielu – świetnie łączą się z jagnięciną
• Bawarskie Weisse – wydaje się wprost stworzone po to, by podawać je z wieprzowiną

SERY:
• Koźlak – świetnie pasuje do serów brie i serów włoskich o średnim okresie dojrzewania
• Piwa Trapistów – tworzą idealną kompozycję z serami pikantnymi i dojrzałymi serami kozimi
• Piwa mocniejsze takie jak Barley Wine czy Imperial – współgrają z serami niebieskimi i z klasycznymi serami pleśniowymi

DESERY:
• Belgijskie piwo Kriek lub Framboise – komponuj z tortami lub z owocowymi słodyczami
• Mocne brytyjskie Cream Stout – podawaj do czekolady i do czekoladowych deserów

Pamiętajmy jednak, że najlepszym doradcą jest nasz gust i upodobania – dlatego najlepiej próbować, próbować i jeszcze raz próbować, aż znajdziemy połączenia, które najbardziej będą nam odpowiadały.
_________________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

Comments are closed.