Home » Kulinaria » Obiad z adrenaliną 50 metrów nad ziemią!
Maj
09

Śpiewający kelnerzy, jedzenie w ciemnościach, czy tłuczenie do woli talerzy – restauratorzy wymyślają coraz bardziej nietypowe pomysły, by zaskoczyć swoich gości. Dla żądnych ekstremalnych wrażeń wrocławska restauracja Pieprz i Wanilia, z okazji swoich pierwszych urodzin, przygotowała nie lada gratkę. Już w piątek, 20 maja będzie wyjątkowa okazja do zjedzenia obiadu w powietrzu, 50-siąt metrów nad ziemią!

Wrocław to drugie po Łodzi miasto, w którym zostanie zorganizowany podniebny obiad. Pomysłodawcą „Dinner in the Sky”, bo tak nazywa się latająca platforma, jest belgijska firma, która pięć lat temu opatentowała ten pomysł. Były już serwowane w ponad 30 krajach, m.in. we Francji, Hiszpanii, czy Izraelu. We Wrocławiu z platformy, która zostanie ustawiona obok Restauracji Pieprz i Wanilia, mieszczącej się na obrzeżach Parku Południowego, obejrzymy całe miasto i jego zabytki. Platforma zawiśnie na wysokości ponad 50-ciu metrów, porównywalnej do wysokości wieży Katedry na Ostrowie Tumskim. Goście zapięci w pasy bezpieczeństwa usiądą przy specjalnym stole, na przymocowanych do niego fotelach. Jedynym przeciwwskazaniem obiadu w chmurach może być lęk wysokości. Jeśli jednak uda się go pokonać, podniebny posiłek będzie niezapomnianym przeżyciem.

Jak mówi Paulina Maciejewska, general manager restauracji Pieprz i Wanilia: „Chcemy w wyjątkowy sposób uczcić nasze urodziny i zwrócić uwagę na restaurację, która lubi zaskakiwać nietypowymi smakami. Nic nie smakuje lepiej jak francuski stek, czy czekoladowy pudding, doprawiony szczyptą adrenaliny” .

Szef kuchni zaserwuje gościom grillowane szparagi owinięte szynką parmeńską, z rukolą polaną sosem malinowym. Danie główne to specjalność kuchni francuskiej – grillowany stek z polędwicy wołowej „a’la chateaubriand”, podany z pieczonymi ziemniakami i sosem gorgonzola. Na deser pudding czekoladowy z truskawką skropioną metaxą, polany sosem karmelowym i malinowym. Napoje wliczone będą w cenę posiłku.

W programie przewidziano siedem, 45-minutowych rejsów do nieba – pierwszy odbędzie się o godz. 13, ostatni goście zjedzą kolację o godz. 21.15. Jednorazowo przy stole usiądą 22 osoby. Obiad będzie przyrządzany przez kucharzy na oczach gości, w specjalnym miejscu pośrodku stołu. Platforma pomieści również pełną obsługę: kelnerów i barmanów. Podniebny obiad to nie koniec atrakcji. Na ziemi będzie czekać degustacja kilkunastu rodzajów win oraz dobra wiadomość dla panów – pokaz strojów kąpielowych dla pań na sezon letni 2012.

Za bilet zapłacimy od 300 do 350 zł. Wolne miejsca powoli się kończą, dlatego warto pośpieszyć się z rezerwacją, bo następna okazja może nadarzyć się dopiero jesienią. Dźwig z podniebną platformą będzie czekać na gości koło restauracji Pieprz i Wanilia, przy ulicy Kutnowskiej 1-3 w Parku Południowym. Miejsca można rezerwować do 18 maja pod numerem telefonu: 510-120-030.

Comments are closed.